Elítéli a gyűlöletkeltő, gyalázkodó támadásokat a katolikus egyház

2009. június 03.
Ossza meg ismerőseivel!

    Tiltakozását fejezte ki az egyházzal és annak ünnepeivel kapcsolatos gyalázkodó, gyűlöletkeltő megnyilatkozások miatt szerdán a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). Erdő Péter bíboros, prímás, az MKPK elnöke a testület ülése után tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta: az utóbbi napokban az interneten jelent meg olyan írás a pünkösdhöz kapcsolódóan, amely mélyen sérti a keresztények érzelmeit „és kimeríti az istenkáromlás fogalmát.”

    „Fájdalommal tapasztaljuk, hogy az utóbbi időben megint egyházunkkal és legszentebb ünnepeinkkel kapcsolatban gyalázkodó, gyűlöletkeltő megnyilvánulásokra kerül sor” – olvasható a közleményben, amelyet az MKPK nyári ülését lezáró sajtótájékoztatón tettek közzé. Egyúttal aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy más közösségek is hasonló támadások céltábláivá válnak. „Ugyancsak számos esetben találkozunk a tájékoztatásban a manipuláció és az egyházunk elleni tervszerű hitelrontás jelenségével” – tette hozzá a testület.

    Mint írták, kötelességüknek tartják, hogy hitet tegyenek az emberi méltóság védelme és a szabadságjogok helyes értelmezése mellett. Leszögezték: a szólásszabadság nem jogosíthat fel senkit a rágalmazásra, a személyek, nemzetek, nemzetiségek, etnikai csoportok, vallási közösségek és általában a hívő emberek elleni izgatásra, gyalázkodásra és gyűlöletkeltésre. „A szabadságjogokkal való durva visszaélés népünk életét, összefogását és jövőjét veszélyezteti” – közölte a püspöki konferencia, amely azzal zárta közleményét: „Csak a nagylelkű szeretet és az önfegyelem segít a kiengesztelődésben és a kölcsönös bizalom építésében.”

    Erdő Péter bíboros, prímás, az MKPK elnöke a testület ülése után tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt mondta: az utóbbi napokban az interneten jelent meg olyan írás a pünkösdhöz kapcsolódóan, amely mélyen sérti a keresztények érzelmeit „és kimeríti az istenkáromlás fogalmát”. A szabadsághoz érettség és fegyelem kell, hogy társuljon, ami „segíti a konstruktív együttélést” – jegyezte meg az esztergom-budapesti érsek.

    (Forrás: kdnp.hu)