Alcide De Gasperi keresztény politikus tanúságtétele ma is példaértékű

2009. június 22.
Ossza meg ismerőseivel!

    XVI. Benedek elismeréssel szólt az 1881 és 1954 között élt olasz miniszterelnökről, aki egyben, mint az Európai Szén- és Acélközösség első elnöke, az egységesült földrész atyjai közé tartozik. Jelentős személyiség volt, aki az Olaszországban és Európában végbemenő mély történelmi és társadalmi változások idején hatékonyan tevékenykedett a közjó érdekében.

    De Gasperi evangéliumi nevelésben részesült és képes volt arra, hogy konkrét tettekben valósítsa meg hitét. A spiritualitás és a politika összhangban élt benne és jellemezte szociális és lelki elkötelezettségét. Távolbalátón vezette a fasizmust és a második világháborút követő időszakban Olaszország újjáépítését és bátran megjelölte számára a jövő útját, védelmezve a szabadságot és a demokráciát.

    1981-ben, születésének 100. évfordulóján II. János Pál pápa felidézte emlékét, hangsúlyozva, hogy De Gasperi személyiségében a hit volt tetteinek központi mozgatója, értékrendszerének kritériuma, választásainak szempontja. Szilárd evangéliumi tanúságtétele abban az emberi és spirituális nevelésben gyökerezik, amelyet családjában kapott. 1902-ben részt vett szűkebb hazája, Trento első katolikus kongresszusán, amelyben felvázolta az egész életét meghatározó apostoli programját: „Nem elég saját magunkban megőrizni a kereszténységet. Az egész nagy katolikus hadsereggel küzdeni kell azért, hogy visszahódítsuk a hitnek az elveszített területeket.”

    Zsúfolt politikai programjai mellett minden nap nagy időt szentelt az imának és az Istennel ápolt kapcsolatnak. Amikor háborús ellenállóként börtönbe került, elsőként a Bibliát vette magához és később is megőrizte azt a szokását, hogy jegyzeteket készítsen bibliai utalásokkal. A pápa kiemelte még De Gasperi erkölcsi egyenességét, az emberi és keresztény értékekhez való vitathatatlan hűségét. A nehézségek ellenére maradéktalanul és őszintén csatlakozott az egyházhoz, beleértve a pápai dokumentumok erkölcsi és szociális irányelveit, amelyek szinte minden nap táplálták közéleti hivatását.

    „Miközben imádkozunk ennek a nemzetközi hírű államférfinek a lelkéért, aki politikai tevékenységével nagy szolgálatot tett az egyháznak, Olaszországnak és Európának, azt kérjük az Úrtól, hogy keresztény tanúságtételéből merítsenek ma mindazok, akik az olasz és más népek sorsát irányítják” – mondta végül beszédében a Szentatya.

    (Forrás: Vatikáni Rádió)