Erkölcsi és értékválságban élünk

2009. május 30.
Ossza meg ismerőseivel!

    A világ és a magyarság nagy válságban van, a magyarországi élet bajai kivetülnek a világ összes magyarjára, akik azonban minden megosztó szándék ellenére egyetlen nemzetet alkotnak – fejtette ki szombaton Csíksomlyón elhangzott szentbeszédében Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Semjén Zsolt és a KDNP országgyűlési képviselőinek többsége is részt vett a zarándoklaton. 

    – Most sokan csak a gazdasági válságot érzik, azt, hogy drágább lesz minden, akik mélyebbre néznek azoban az erkölcsi válságot is látják. A szónok szerint az erkölcsi válságban az emberiség őssejtjét, a családot is rombolják, mindenfajta más együttélési formát fel akarnak emelni a család rangjára. Miközben a családok támogatása csökken, növekszik az abortuszé, újabban még a prostituáltak is kapnak állami támogatást – fejtette ki.   

    Szólt korunk értékválságáról is, arról, hogy a mai világ mindent a pénzzel mér és, hogy a pénzimádat bűnétől nehéz megszabadulni. Az értékválságot Bábel Balázs szerint nagyon könnyen az államcsőd is követheti. Ma az áldozatos munkakörökben dolgozó emberek – tanítók, ápolók, vagy plázában dolgozók – egy hónap alatt nem szereznek annyi jövedelmet, mint az evilági gazdagok egy óra alatt. Kisemmizettek lettünk, elviselhetetlen, kifizethetetlen adósság jármában nyögünk, Magyarországról és Erdély földjéről a legtehetségesebbek kivándorolnak, másutt keresnek megélhetést – tette hozzá a püspök.

    A szociálisan rászorulókról gondoskodni kell, s úgy fogalmazott, hogy az irgalmasság cselekedete tette kereszténnyé Európát. Ha erre törekszünk, nemzetünk megmarad, újjászülethet – szögezte le Bábel Balázs.

    Az idei csíksomlyói zarándoklaton az ünnepi szentmise szónoka emlékeztetett a magyarság ezer éves történelmére, a megpróbáltatásokra, a török és a tatár elleni harcokra, a háborúk fájdalmaira, az ország többszöri földarabolására, a (romániai) falurombolásokra is. Mégis itt vagyunk! – mondta a szónok, aki szerint múltunkban meg kell látnunk az isteni gondviselést.

    Több százezer ember gyűlt össze a Csíkszereda melletti két Somlyó-hegy oldalán és a köztük lévő nyeregben, hogy részt vegyen a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói zarándoklaton. A tömeg méltóságteljesen énekelte el a pápai, a magyar és a székely himnuszt. Mint minden esztendőben, ezúttal is mindenki zarándokként volt jelen Csíksomlyón, az ismert politikusok – Semjén Zsolt és a KDNP képviselői, Németh Zsolt, Lezsák Sándor, Gál Kinga, Tőkés László – is ebben a minőségükben, nem pedig pártjuk képviseletében érkeztek.

    (Forrás: MTI)