Azonnali kérdés a kalocsai kórház gyermekosztályának megszüntetése ügyében

2009. május 28.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt, Bács-Kiskun megye 7. számú választókerületének országgyűlési képviselőjeként „Mikor juthatnak újra orvosi ellátáshoz a kalocsai kórházban az intézmény körzetében élő gyerekek?” címmel kérdést nyújtott be dr. Székely Tamás egészségügyi miniszterhez. A felszólalás oka az, hogy az ÁNTSZ felfüggesztette a kalocsai kórház gyermekosztályának működését, mivel az intézménynek nincs főállású gyermekorvosa.

    Nincs főállású gyermekorvos a Kalocsai Városi Önkormányzat Kórház-Rendelőintézetében, ezért az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete határozatban függesztette fel a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály működését május 15-én azonnali hatállyal hat hónapra – állapította meg a KDNP elnöke.

    Hozzátette: az ÁNTSZ döntésének előzménye, hogy sem a kalocsai önkormányzat, sem a kalocsai kórház vezetése nem adott tájékoztatást arról, hogy az osztály működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges főállású orvosok munkába állása megtörtént-e. Az egyetlen, ideiglenes, nem főállású gyermekgyógyász szerződése pedig 2009. május 15-én lejárt.

    A kalocsai kórház csecsemő- és gyermekosztálya ellátási területén Apostag, Dunaegyháza, Dunapataj, Dunatetétlen, Dunavecse, Harta, Ordas, Solt, Szalkszentmárton, Tass, Újsolt településekről a beteg gyermekek ellátását a bajai kórház, míg Bátya, Drágszél, Dunaszentbenedek, Dusnok, Fajsz, Foktő, Géderlak, Hajós, Homokmégy, Kalocsa, Miske, Öregcsertő, Szakmár, Újtelek, Uszód településekről a kecskeméti megyei kórház vette át. Ezekről a településekről a kijelölt kórház eléréséhez 50-90 kilométert kell megtenniük a szülőknek, ha kórházi kivizsgálásra vagy beavatkozásra van szüksége gyermeküknek.

    Május 20-án az egyik országos napilap beszámolt olyan esetről is, amikor a kivizsgálásra szoruló gyereket 135 kilométert kellett vonaton utaztatni, hogy Budapesten végezzék az addig Kalocsán elérhető szakellátást. Megrendült a helyben élő családok biztonságérzete – hangsúlyozta felszólalásában Semjén Zsolt.

    Választókörzetemben önkormányzati fenntartásban üzemel a kórház, de januárban önkormányzati biztost kellett kinevezni a tartozásállomány miatt – emlékeztetett.

    Akkor úgy nyilatkozott Kalocsa SZDSZ-es polgármestere, hogy ennek nem lesz hatása a betegellátásra. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a Kalocsán és környékén élő 80-90 ezer ember egészségügyi ellátásáért felelős intézményben, nincsenek meg a gyermekosztály működésének feltételei.

    Ráadásul úgy tűnik, hogy itt egy negatívfolyamat indult el, mert a sebészeti szakmai kollégium állásfoglalása szerint a sebészeti osztályt is hasonló veszélyek fenyegetik. A feladat láthatóan meghaladja Kalocsa város polgármesterének erejét, így sürgősen segítenünk kell az orvosoknak és a betegeknek, ezért élek a körzet egyéni országgyűlési képviselőjeként a parlament adta nyilvánosság lehetőségével – figyelmeztetett a KDNP elnök-frakcióvezetője.

    Semjén Zsolt, a választókerület képviselőjeként a következő kérdéseket tette fel a szakminiszternek:

    – Ki a felelős helyben és országosan a kalocsai körzet gyermekellátásának drámai romlása miatt?

    – Milyen azonnali beavatkozással tud helyben segíteni a kalocsai kórháznak, hogy a körzetében élő gyermekek életét, egészségét ne veszélyeztesse a távoli városokba áthelyezett szakellátás megközelítése?

    – Hogyan tud szakmai támogatást nyújtani az egészségügyért felelős szaktárca a kalocsai kórházat fenntartó önkormányzatnak, hogy a gyerekellátás felmerült gondjai mellett, további – így a problémákkal küzdő sebészeti – szakellátás ne kerüljön veszélybe?