A kormány június közepéig készítse el a családok csődvédelméről szóló javaslatát!

2009. május 12.
Ossza meg ismerőseivel!

    A Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezi, hogy a kormány június 15-ig készítse el és nyújtsa be az Országgyűlésnek a családok csődvédelméről szóló javaslatát – mondta Semjén Zsolt, pártelnök keddi budapesti, Bagdy Gáborral, a fővárosi KDNP frakcióvezetőjével tartott sajtótájékoztatóján. Rámutatott: jelenleg 750 ezer devizahiteles van, akiknek 40 százaléka már hónapok óta nem tud fizetni, így kb. 400 ezer ember lakása, lakhatása van veszélyben.

    – Mély szociáis válság van Magyarországon, emberek százezrei veszíthetik el munkahelyüket, lakásukat, melyek miatt gyerekek kerülhetnek állami gondozásba – mutatott rá Semjén Zsolt. Ennek a helyzetnek szerinte három fő oka van: a soha nem látott munkanélküliség, a közműtartozások, valamint, hogy az állam nem védte meg állampolgárait a devizahitelek veszélyeitől.

    Mint mondta: jelenleg 750 ezer devizahiteles van, akiknek 40 százaléka már hónapok óta nem tud fizetni, így kb. 400 ezer ember lakása, lakhatása van veszélyben. Hozzátette: minden nap 5 családot lakoltatnak ki Magyarországon. Mindez a pártelnök szerint azt vetíti előre, hogy a helyzet tovább romlik és őszre már kezelhetetlen lesz ez a probléma.

    A megoldás Semjén Zsolt szerint a családi csődvédelem, mely három lábon nyugszik.

    1. Felhatalmazás a bíróságoknak, hogy az eladósodott családok minden ilyen jellegű ügye egy bíróhoz kerüljön, aki ha szükséges fizetési moratóriumot hirdethetne pl. a közműszolgáltatók felé. Így nem lenne lehetőség arra, hogy bármely család lakását elárverezzék.

    2. Családi csődvédelmi biztosi hálózat kialakítása, ők segíthetnének a bajba jutott családokon, amelyeknek többsége nem is tudta értelmezni az aláírt devizahitel szerződéseket.

    3. Szociális bank, vagy Családi Értéktár létrehozása, amely az egész rendszer pénzügyi fedezetét adná. A pártelnök szerint megtehetnék például, hogy megvennék az ingatlant, amit a volt tulajdonosok visszabérelnének tőlük. Rámutatott: a kormány az első két pillérrel egyetért, míg ez utóbbi elképzelést nem támogatja, valószínűleg az üzleti banki lobby hatására. Elhangzott az is, hogy kb. 10 milliárd forint kellene a bank létrehozásához, amelyet a külföldi bankok magyar leánybankjainak megsegítésére szánt pénzből lehetne biztosítani. Úgy vélte: a rendszer a szociális bank nélkül nem tudna működni.

    Bár a kormány látja azt a veszélyt, ami a devizahitelezési gyakorlat miatt a családokat érinti, és el is kezdte a családi csőd kezeléséről szóló javaslat kidolgozását, ám e munkához nem rendelt határidőt – tette hozzá. Ezért a KDNP kezdeményezi, hogy a kormány június 15-ig készítse el és nyújtsa be az Országgyűlésnek a családok csődvédelméről szóló javaslatát.

    Semjén Zsolt megjegyezte: a családi csőd témakörében az elmúlt időszakban számos konferenciát, tanácskozást tartottak jobb és baloldali szakemberekkel, s egységes vélemény alakult ki arról, hogy a rendszer csak akkor tud jól működni, ha mindhárom feltétel adott.

    Bagdy Gábor a tájékoztatón elmondta: szerinte a családok mellett, a bankok és az állam is felelős a kialakult helyzetért, így a helyzet megoldásában is mindhármuknak szerepet kell vállalni. Úgy véli: nincs idő a várakozásra. Úgy vélte, az, hogy a kormány nem kíván felelősséget vállalni e helyzet kialakulásáért – és így részt vállalni a hatékony megoldásban – rövidtávú gondolkodást tükröz.

    (Forrás: kdnp.hu)