A keresztény értékek érvényesítése a cél

2009. május 15.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt szerint azért van szükség arra, hogy a keresztények részt vegyenek a politikában, mert ezáltal lehetőségük nyílik értékeik alapján a társadalom szolgálatára. Erről a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a párt protestáns műhelyének országos konferenciáján beszélt. A pártelnök elfogadhatatlannak nevezte azt az elvárást, hogy az egyház ne politizáljon, mert mint mondta, az egyház mi vagyunk.

    „Mi azért akarjuk a hatalmat, (…) azért akarunk kormányra kerülni, hogy a keresztény értékeket megvalósíthassuk a társadalom javára” – fogalmazott Semjén Zsolt a hatalom és a kereszténység kapcsolatát fejtegetve.
        
    Mint mondta, úgy gondolják, hogy a keresztény értékeket akkor lehet érvényesíteni a törvényekben, az önkormányzatokban, illetve az élet más területein, ha a KDNP is része lesz a hatalomnak.
        
    Hozzátette: tudatosan kívánják értékeik mentén az országot formálni, s ennek eszköze a politikai párt, azaz a KDNP, s ezen belül a Protestáns Műhely is.
       
    Semjén Zsolt hangsúlyozta: a politikai hatalom az szolgálat, és nem ördögtől való dolog. Álláspontja szerint a hatalom akkor válik ördögtől való dologgá, amikor öncélúvá válik.
        
    Jó cél szolgálatára a hatalmat „Isten adta eszköznek” nevezte a politikus.
        
    Azzal a korábban több alkalommal felizzott vitával kapcsolatban, hogy kell-e az egyháznak egyenlő távolságot tartani a pártoktól, illetve, hogy az egyháznak kell-e politizálni, Semjén Zsolt azt mondta: először azt a kérdést kell feltenni, hogy ki az egyház. Erre válaszul közölte: mi magunk vagyunk az egyház, nem kizárólag a hierarchia.

    Az az elvárás, hogy az egyház ne politizáljon azért is elfogadhatatlan, mert az azt jelentené, hogy mi mindannyian fogjuk be a szánkat, és ne próbáljuk a társadalmi kérdésekben a keresztény üzenetet megjeleníteni – jelentette ki a KDNP elnöke. Hozzáfűzte: miután mi vagyunk az egyház, így az egyháznak természetes joga, hogy társadalmi kérdésekben megnyilvánuljon.
        
    A másik ilyen, korábban vitára okot adó kérdés – mondta –, hogy az egyháznak kell-e távolságot tartani a politikától, a politikai szervezetektől. Semjén Zsolt szerint a kérdésfelvetés eleve hibás, mivel a helyzet pont fordított, az egyházak ugyanis szilárdan állnak, és ehhez a szilárd ponthoz képest a pártok szabadon közeledhetnek vagy távolodhatnak. „Nem az egyház mozog a pártokhoz képest, hanem a vélte pártok mozoghatnak szabadon az egyházhoz képest” – fogalmazott a politikus, aki szerint ebben a kérdésben ez a kulcsmondat.  
        
    Mint Semjén Zsolt közölte, Jézus Krisztus a világmindenség egészére adott tanítást, nem csak a valóság egy szeletére.
        
    „Állítom azt, hogy (….) a társadalmi kérdésekben is (…) az Evangéliumnak van üzenete, (…) és a valóság megcsonkítása lenne, ha a kereszténységet és az evangéliumot erről a területről ki akarnánk zárni” – mondta a KDNP elnöke.
        
    A KDNP Protestáns Műhelyét 1993-ban hozta létre néhány elkötelezett kereszténydemokrata – olvasható a Protestáns Műhely füzetek sorozat I. kiadványában. Ugyanitt az is megtudható, hogy a KDNP felemelkedését és megtisztulását nem követte a Protestáns Műhely megerősödése. Ez a feladat most következik.
       
    Az újjászerveződő Protestáns Műhely céljairól Szászfalvi László, a KDNP országgyűlési képviselője ugyanitt azt írja, konferenciákkal, kiadványokkal, nyári egyetemmel, a fiatalok megszólításával, politikai képzésével és korábbi nemzetközi kapcsolataik újjáélesztésével kívánják életre kelteni a szerveződést.

    (Forrás: kdnp.hu)