A családok csődvédelméről szóló javaslatot nyújtott be a KDNP

2009. május 07.
Ossza meg ismerőseivel!
    A családok csődvédelméről szóló javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez szerdán a KDNP – jelentette be Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke és parlamenti frakcióvezetője szerdán sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

    A közműszolgáltatók, a bankok gátlástalansága, a munkanélküliség soha nem látott mértéke miatt az emberek ellehetetlenültek. Miután nem tudják fizetni a hiteltörlesztésüket, családok százezreit veszélyezteti, hogy elvesztik a lakásukat és utcára, gyermekeik pedig állami gondozásba kerülnek.

    A KDNP ezért a magáncsőd intézményének bevezetést javasolja, így a cégekhez hasonlóan a családok és a magánszemélyek is kérhetnének csődvédelmet. A KDNP szerint az állami szociális bank létrehozása lehetővé tenné a likviditási problémák áthidalását. A javaslat második eleme, hogy a bíróságok kapjanak felhatalmazást, hogy a családok összes ügyét egy bíró tárgyalja, és akár a közműszolgáltató, akár a bankok felé fizetési moratóriumot rendelhessen el. A családsegítő hálózat átalakításával a családoknak a pénzügyekben, életvitelben szakemberek tudnak majd segítséget nyújtani.

    A három pillér – a szociális bank, a bíróság és a családsegítő szolgálat – képes lesz családok tízezreit megmenteni a csődtől. Közgazdasági szempontból sokkal olcsóbb a “még küzdő” családokat megtartani, mint a tíz- és százezrével lecsúszott embereket újra felemelni – jegyezte meg Semjén Zsolt.

    Az EP-választásról a KDNP elnöke elmondta: a nemzetérdekek feladása, a “brüsszeli bürokrácia” kiszolgálása zsákutcát jelent. Ugyanakkor nem jelent megoldást az “unió-ellenesség” sem, mert ezzel elveszne az a lehetőség, hogy nemzeti érdekeket képviselő emberek jussanak el Brüsszelbe. A Fidesz és KDNP javaslata, hogy részt kell venni az Európai Unió életében, ott kell lenni minden stratégiai helyen, részt kell venni a döntési mechanizmusban, mert ez teszi lehetővé a nemzeti érdekek képviseletét.

    (Forrás: MTI)