50 éves a Pataji Múzeum

2009. május 06.
Ossza meg ismerőseivel!

    Fennállásának félévszázados jubileumát emléküléssel és kiállítással ünnepelte a Pataji Múzeum április 30-án.

    Schill Tamás, aki kerek tíz éve vezeti az intézményt, az emlékülés előtt az ünnepi előkészületekről beszélt a portálnak: „Nehéz volt felkészülni az alkalomra, hiszen ötven évet, fél évszázadot kellett egy kicsit körbejárni. Egy kiállítással is kedveskedünk vendégeinknek, amely „50 év, 50 kép” címet viseli. A fotók segítségével próbáltuk felvillantani a múzeum jeles eseményeit. Természetesen ez nem lehetett teljes, hiszen az évtizedekkel ezelőtti technika még nem tette lehetővé azt, hogy sok fényképet készítsenek. Azért ötven képben érzékeltettük, hogy milyen kulturális tevékenység folyt és folyik itt a Pataji Múzeumban.” Az emlékülés mellett egyúttal egy pályázat értékelésére is sor került, hiszen a Reneszánsz Év keretében nyert az intézmény közel kétmillió forintot az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, amit a Néprajzi Múzeum segítségével, illetve a Tájház Szövetség segítségével valósítottak meg.

    A múzeum jelenlegi vezetője az alapítóra is visszaemlékezett: „A Pataji Múzeumot Pastyik István történész alapította 1959. március 27-én. Az ő tevékenysége a fél évszázad alatt nagyon sokrétű volt. Mint képviselő is, nagyon sokat tevékenykedett a faluért. A múzeum 50 éves évfordulója alkalmából szeretnénk neki egy kitűntető oklevelet átadni, azokért a tevékenységekért, közművelődési, közgyűjtési tevékenységéért, amelyben Dunapatajon elévülhetetlen szerepet játszott.” Az ünnepségre sok prominens személyiség mellett meghívást kaptak a dunapataji emberek is, hiszen: „A Pataji Múzeum a patajiaké, és őket mutatja be. Én úgy gondolom, hogy a Pataji Múzeum Dunapatajon és a környékben is egy kiemelkedő közművelődési intézmény, minden évben általában 10-12 komolyabb rendezvényt szervezünk, a versmondó versenytől a kiállításokig, és a megjelentek száma természetesen a mezőgazdasági munkáktól, illetve az érdeklődéstől függően bizonyítja azt, hogy van létjogosultsága a Pataji Múzeumnak, és igénylik is az emberek.” – nyilatkozta a portálnak Schill Tamás.

    Az emlékülés vendége volt dr. Vígh Annamária, az Oktatási és Kulturális Minisztérium múzeumi főosztályvezetője is, aki nem először járt a Pataji Múzeumban: „Néhány évvel ezelőtt egy előző fejlesztés kapcsán már alkalmam volt megnézni ezt a szép épületegyüttest, és hát külön öröm számunkra, hogy minden évben történik valami. Tulajdonképpen ötven év alatt itt annyi minden történt, mint más múzeumban száz év alatt, úgyhogy nagy tisztelettel és szeretettel lehet gratulálni a helyieknek.” Dr. Vígh Annamária hangsúlyozta: „Az a közeg, ami körülveszi a műtárgyakat, az mindig meghatározó. Az, hogy itt a legkülönbözőbb épületegyüttesek jönnek létre, ez egy külön érték – első sorban itt az Unitárius Templomra gondolok – ami egy sajátos adottság. Egyébként itt hangsúlyoznám, hogy ez egy olyan adottság, amit el is lehet rontani, tehát ha nem megfelelően használják ki, vagy olyan installációt alkalmaznak, olyan kiállítási tárgyakat helyeznek el a térbe, ami idegen a belső kialakítástól, akkor ez a visszájára is fordulhat, úgyhogy ez egyszerre előny és egy nehézség is. Ezen túlmenően a Tájház, a Kovácsműhely mind olyan egységei ennek a múzeum komplexumnak ami a térségnek egy megtartó ereje.”

    Az emlékülésen közreműködött a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület is.

    (Forrás: kalohirek.hu)