Megkezdődött a húsvéti fogyasztóvédelmi razzia

2009. április 06.
Ossza meg ismerőseivel!

    Egész áprilisban tart Kikelet II. elnevezéssel a kormány legújabb fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozata, melynek során külön odafigyelnek ebben az időszakban is az élelmiszerláncok termékeire, az italokra, valamint a húsvéti ünnepek közeledtével a boltokban megjelenő szezonális termékekre.

    Dr. Horváth Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-alföldi Regionális Felügyelőségének igazgatója a portálnak elmondta, hogy az ellenőrök megjelennek a vásárokon, piacokon, a húsvéti kitelepüléseken, azokon a területeken, ahol ilyenkor nagyobb az érdeklődés. Ennek az ellenőrzésnek a célja a fogyasztók és a tisztességes kereskedők védelme, azokkal a gazdálkodó szervezetekkel, vállalkozókkal szemben, akik súlyos érdeksérelmet okozó jogsértéseket követnek el. Emellett hangsúlyozta: „A fokozott ellenőrzésnek nem célja a pénzbüntetések számának növelése, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a fogyasztóvédelmi rendelkezések a területen is érvényesüljenek, és ha kisebb súlyú a szabálytalanság, abban az esetben közigazgatási eljárás keretében egy kötelezést adunk ki, ami azt jelenti, hogy kötelezzük a vállalkozást arra, hogy a jogsértést szüntesse meg. Ezt követően visszaellenőrizzük, és ha nem hajtja végre a kötelezésre szóló határozatunkat, abban az esetben kerül pénzbírság kiszabásra. Természetesen azokban az esetekben, amikor súlyos jogsértést követnek el a kereskedők, olyan jogsértést, amelyben a fogyasztó érdeke súlyosan sérül, természetesen nem tudunk eltekinteni a pénzbírság összegétől. Ez akkor lehetséges, ha a vásárlók megkárosítását tapasztaljuk, de ha mondjuk egy Vásárlók könyve nem a jogszabályokban előírtak szerint van elhelyezve, ilyenkor, most ebben a vizsgálatban pénzbírságot nem szabunk ki.”

    Az elmúlt években, különösen az ünnepek előtti időszakban a fogyasztóvédők fokozott ellenőrzéseket hajtottak végre országszerte, így térségünkben is. Dr. Horváth Zsuzsanna szerint Kalocsán és környékén az ellenőrök javulást tapasztalnak a kereskedelem területén: „Ha összehasonlítjuk az elmúlt évek szabálytalanságait az idei évvel, akkor jelentős javulást tapasztalunk. Eltűntek azok a szabálytalanságok, amelyek súlyosan a fogyasztói érdekeket sértik, azért mindenféleképpen el kell mondanom azt, hogy az idei ellenőrzésnél a 66%-os felelősségre vonási arány fennáll, de hangsúlyozni kívánom, hogy ezek általában kissúlyú szabálytalanságok. Ugyanakkor az idén sok olyan esetet tapasztalunk, amikor a fogyasztókat megkárosítják. Ez adódik a pontatlan számolásból, adódik az akciós árak feltűntetéséből, adódik abból, hogy helytelenül vannak az eladási árak feltűntetve, és ez lényegesen befolyásolja a fogyasztói döntést. Van olyan terület is, szerencsére nagyobb számban, ahol nagyon kis jelentőségű szabálytalanságok vannak és itt élünk kötelezésre szóló határozattal.”

    (Forrás: kalohirek.hu)