Holokauszt megemlékezés

2009. április 18.
Ossza meg ismerőseivel!

    Holokauszt megemlékezést tartottak csütörtök délelőtt a Városi Színházban. Az emlékműsort a város négy szakközépiskolájának tanulói adták elő. A nézőtér megtelt a Dózsa György Szakközépiskola és Szakiskola, a Szent István Gimnázium és a Nagyasszonyunk Katolikus Iskola tanulóival.

    65 évvel ezelőtt, 1944-ben ezen a napon jelent meg a rendelet, amely gettóba kényszerítette a magyarországi zsidóságot. Május végén a kalocsai és a dunavecsei járás zsidóságát a mai Vajas bevásárlóudvar területén lévő paprikamalomba gyűjtötték be, a kalocsaiakat pedig a Tomori, a Híd utca és a Szent István utca egyes házaiba. Június 18-án bevagonírozták őket, és a szegedi gyűjtőtáborba vitték a gyermekeket, öregeket és a kisgyermekes anyákat. A legfiatalabb a két hetes Frittmann Jánoska volt. Innen június 25-26-án és 28-án Auschwitz-ba szállítottak mindenkit. Ez volt a magyar zsidóság legnagyobb temetője, kevesen élték túl a borzalmakat.

    Kalocsa zsidóságának csak egy töredéke tért haza, a többieket elpusztították Ukrajnában, Bor-ban, Bergen-Belsen-be, vagy összeestek az út mentén. Rájuk emlékeztek ezen emlékműsorral, mely a túlélők elbeszéléseivel, korabeli képekkel és hatásos zenei aláfestéssel nagyon színvonalasra sikerült. A műsort Dr. Magóné Tóth Gyöngyi készítette.

    (Forrás: kalohirek.hu)