Újra kell gondolni a lakáshitel-támogatás rendszerét

2009. március 06.
Ossza meg ismerőseivel!

    A devizahitel-válság kapcsán minap elfogadott intézkedés nem elfogadható a fiatalok számára, ezért javasoljuk a lakáshitel-támogatással kapcsolatban korábban érvényben volt adókedvezmény jelenlegi gazdasági környezethez igazodó újbóli bevezetését és a forint alapú hitelezés kamattámogatással történő megerősítését – közölte Rétvári Bence csütörtöki sajtótájékoztatóján.

    A KDNP országgyűlési képviselője elmondta: az otthonteremtési támogatási rendszer leépítése nélkül  – amit 2004-ben valószínűleg a rövid távú szemlélet és a politikia bosszú motivált – ezek a problémák  nem kerülnének ma előtérbe. Az ügy súlyát érzékeltetve elmondta: a Lakásbérlők és Lakók Egyesületének felmérése szerint havonta 10 ezer hiteltörlesztés kerül veszélybe hazánkban. Kérdésre válaszolva közölte: a KDNP azt szeretné, ha a kezdeményezés bekerülhetne valamelyik válságkezelő-csomagba, de ha ez nem történik meg, akkor törvényjavaslatként is beterjesztik a javaslatokat.
       
    Fülöp Attila, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség gazdasági munkacsoportjának elnöke közölte: ma Magyarországon 4200 milliárd forint a lakosság lakáscélú hitelállománya, ami az összes lakossági hitelállomány 60 százaléka, és ennek az adósságállománynak mintegy 64 százaléka jellemzően 5 évnél hosszabb lejáratú és CHF alapú devizahitel. 2004 óta az elmúlt 5 év alatt a forintalapú hitel állománya gyakorlatilag stagnált, majd csökkent, miközben a devizaalapú hitel állománya 20 milliárd forintról 2700 milliárd forintra nőtt! A szakértő szerint ennek oka, hogy 2004-től 3 lépcsőben is megszigorították a hitelek igénybevételét.

    1.) korlátozták, majd megszüntették az adókedvezményt,
    2.) szűkítették a hitelplafont,
    3.) csökkentették a kamattámogatás mértékét.

    Mint elhangzott: egyértelműen az otthonteremtési támogatási rendszer 2004. évi radikális módosítása, továbbá a 2007. évi további megnyirbálása vezetett a támogatott forinthitelek helyett a devizaalapú hitelek tömeges felvételéhez, a kockázatosabb devizaalapú lakossági eladósodáshoz.