Tavaly kevesebb bűncselekmény történt Kalocsán

2009. március 21.
Ossza meg ismerőseivel!

    Március 17-én, kedden került sor a Kalocsai Rendőrkapitányság előző évi munkájának értékelésére, amelyen részt vett Dávid Károly dandártábornok is, aki tavaly november 15-től irányítja a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot.

    A kalocsai rendőrkapitányság részéről Molnár László alezredes, a kapitányság vezetője számolt be az előző évi munkáról, aki elmondta, hogy továbbra is egyre kevesebben vannak a rendőrség kötelékében, így ugyanazokat a munkákat, terheket kevesebb létszámmal kellett ellátnia a kapitányságnak 2008-ban, mint a korábbi években.
    „Jelenleg 14 fő hiányzik a munkatársaim közül, ami elég jelentős és elég komoly szolgálatszervezési nehézségeket okoz.” – mondta el a kapitányság vezetője, aki a tavalyi év bűnügyekkel kapcsolatos statisztikai adatairól is részletesen beszámolt.

    2008-ban 1581 bűncselekmény történt a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén, ami 1,6 százalékkal kevesebb a 2007-es adatokhoz képest. Ebből 987 esetben történt vagyon elleni bűncselekmény, amely közel 62 százaléka az össz bűncselekményeknek. Örömmel számolt be a kapitány arról, hogy csökkent a betöréses lopások száma, valamint a megyében az ilyen jellegű bűncselekmények felderítésében második vagy harmadik helyen áll a kalocsai kapitányság.

    Sajnos a sorozatbetörések és a rablások száma emelkedett, utóbbi mondhatni 100 %-kal, hiszen a 2007-es 3 rabláshoz képest 2008-ban 6 alkalommal követték el ezt a súlyos bűncselekményt, de minden esetben sikerült elfogni az elkövetőket, akik jelen esetben is előzetes letartóztatásban vannak.

    „A garázdaságok száma csökkent az illetékességi területünkön, viszont a testi sértések száma emelkedett, és ezen belül főként a súlyos testi sértések száma volt több a tavalyi évben.” – mondta el Molnár László, aki ezt főként azzal indokolta, hogy az utóbbi időben elfogyott az emberek toleranciája, és hamar kerülnek szóváltásba akár egy focimeccs eredményének kapcsán is.

    A beszámoló szerint a közlekedési morál térségünkben is ugyanaz, mint az ország egész területén, de sajnos 7 balesetben 8 személy vesztette életét. A balesetek fő okainak az ittas vezetést, a gyorshajtást és az elsőbbség meg nem adását nevezte meg az alezredes.

    A tájékoztatón megyei helyzetet Dávid Károly dandártábornok ismertette, aki szerint sorsfordító volt az előző év, hiszen megtörtént a rendőrség és a határőrség összevonása.

    „A Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság csakúgy, mint a kalocsai, 2008-ban egy igen érdekes kihívásokkal teli dolgos esztendőt élt meg. Azért is volt sorsfordító ez az év, mert a rendőrség és a határőrség integrációjának ez volt az első éve. Nem volt mindegy az, hogy ez az év hogyan zajlik, és hogyan, miként hajtjuk végre az új feladatrendszert. A nagy kérdés az volt, hogy ezzel a fúzióval mit fogunk tudni majd kezdeni.” – mondta el a dandártábornok, aki hozzáfűzte, hogy a fúzió Bács-Kiskun Megyében különösen sikeresen zajlott, hiszen az eredményességet mind a rendőri mind a határőri munkában megőrizték, és e mellett több tekintetben is javult a rendőrség hatékonysága. A Schengeni csatlakozással kapcsolatos kihívásoknak is megfelelt a megye, hiszen az illetékességi területen lévő határszakasz kapcsán szavatolni tudták azt a biztonságot, amelyet az Unió elvár.

    A megyében az ismerté vált bűncselekmények 12 százalékkal csökkentek, és a nagyobb közterületi jelenlétnek köszönhetően hatékonyabban sikerült a rend őreinek fellépni a vagyon elleni bűncselekmények kapcsán. „A vagyon elleni bűncselekményeknél majdnem 24 százalékos csökkenést sikerült elérnünk. Különösen a lakosságot irritáló bűncselekmények száma csökkent jelentősen a lopások, betöréses lopások esetén.” – mondta el a dandártábornok.

    Összességében elmondható, hogy a megye eleget tett a felvállalt jelszóknak, hogy „Együtt többen, jobbak és erősebbek vagyunk”. Igaz ez még akkor is, ha létszámcsökkenés volt a jellemző a megyében, hiszen nyugdíjba vonulások következtében 70 fővel voltak kevesebben a rendőrség kötelékében 2008 végén, mint 2008 januárjában.

    „Nyilván a gazdasági válság okozta dolgok nem fognak elmúlni kriminalisztikai következmények nélkül. Mi tudjuk, hogy lényegesen több dolgunk lesz. Erre készülünk, és ehhez szeretnénk a lakosság támogatását is kérni.” – fejezte be beszámolóját Dávid Károly Dandártábornok.