Megyei Kollégiumi Konferencia a Hunyadiban

2009. március 12.
Ossza meg ismerőseivel!

    11-én megyei szintű kollégiumi konferencia volt a kalocsai Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi Kollégiumában, amelyen a megye 28 kollégiumából 40 intézményvezető illetve pedagógus vett részt. A cél az volt, hogy szakmailag is összefogják a megye szakembereit.

    Az egész napos program keretében az ide látogatók tájékoztatót hallhattak Vikker József igazgatótól az intézményről, Gulyás Béla kollégiumvezető pedig ismertette a jelenlévőkkel a kollégium pedagógiai munkáját, valamint beszámolt a Kollégiumi Szövetség tevékenységéről. A konferencia legfontosabb része azonban a Kollégiumi Nevelés Országos Alapprogram módosításának a megismerése volt, amely kapcsán dr. Simon István az Oktatási Minisztérium kollégiumi referense tartott előadást az iskola dísztermében.

    „A Kollégiumi Nevelés Országos Alapprogramja rendkívül fontos számunkra, hiszen ez ugyanolyan súllyal bír, mit az oktató iskolákban a nemzeti alaptanterv, amely meghatározza a követelményeket, illetve az elvárásokat. Számunkra ez az alapprogram írja elő, hogy szakmai és pedagógiai szempontból mit kell az intézménynek megvalósítania.” – mondta el Gulyás Béla kollégiumvezető, aki hozzáfűzte, hogy a program 2002-es elfogadása óta sokat változott a világ, hiszen megjelentek olyan új fogalmak, mint a kompetencia alapú nevelés. „A kulcskompetenciák, azok melyekre az embernek szüksége van ahhoz, hogy a mindennapi életben megállja a helyét.” – hangsúlyozta az intézményvezető, aki szerint a kollégium az a műhely, amely nemcsak felzárkóztatja a gyermeket, de szociális kiegyenlítést is végez. A kollégiumi élethelyzet a diákot toleranciára, alkalmazkodásra tanítja, de e mellett fejleszti az önbizalmát, kommunikációs képességeit, de akár színtere lehet az egészséges életmódra nevelésnek is.

    „Úgy vélem, hogy az a szülő, aki olyan kollégiumi intézményekbe adja a gyermekét, ahol a kollégiumi nevelés szerint dolgoznak, akkor nyugodt lehet, hogy a gyermeke el fogja végezni az iskolát és meg fogja találni helyét a társadalomba. Az is biztos, hogy előbb utóbb, a megfelelő kompetenciákkal felvértezve találni fog magának munkát.” – mondta el Gulyás Béla, aki szerint a megye kollégiumai közt kiváló a kapcsolat és együttműködés, amely a jól funkcionáló Kollégiumi Szövetségnek is köszönhető.

    kalohirek.hu