Botrány Simor adóparadicsombeli cége

2009. március 11.
Ossza meg ismerőseivel!

    A Kereszténydemokrata Néppárt számára erkölcsileg elfogadhatatlan, és példátlan botrány az, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Simor Andrásnak a ciprusi adóparadicsomban bejegyzett cége van – jelentette ki Semjén Zsolt, a KDNP elnöke  mai sajtótájékoztatóján.

    A pártelnök szerint „Ez botrány, példátlan a civilizált világ történetében, amivel Magyarország lejáratja magát a világ előtt” .

    Semjén Zsolt hangsúlyozta: a jegybank mindenkori elnökének az lenne az egyik legfontosabb feladata, hogy garantálja azt, hogy a gazdasági bevételek Magyarországon maradjanak, és a magyar gazdaságban hasznosuljanak. Ehhez képest a jegybank elnöke az adózás elkerülése érdekében egy adóparadicsomban jegyezte be a cégét.

    A KDNP elnöke hasonlattal érzékeltetve a dolog képtelenségét kijelentette: a jegybank elnök ciprusi cég ügye olyan, mint amikor egy alkoholelvonó intézet vezetője a szomszéd faluban egy kocsmát üzemeltet. A KDNP elnökének szavai szerint Gyurcsány Ferenc és kormányához hasonlóan most már a jegybankelnök is nemcsak szakmailag, de morálisan is alkalmatlan arra, hogy a válságot kezelje. Kifejtette: a kormány és a jegybank folyamatosan az európai válaszokkal szögesen ellentétes válaszokat próbál adni a válságra. A kormány adót, a jegybank pedig alapkamatot akar emelni – mondta Semjén Zsolt, hozzátette: mindez megfojtja a magyar gazdaságot, egyre nehezebb helyzetbe hozza az országot és az embereket.

    A kereszténydemokrata politikus szerint „egy válságban a legfontosabb valuta a bizalom és a hitelesség, ám Gyurcsány Ferenc maga a megtestesült hiteltelenség, míg a Gyurcsány Ferenc mellényzsebéből előhúzott jegybankelnök sem rendelkezik ezekkel a válságkezeléshez szükséges tulajdonságokkal”. A bizalom és a hitelesség hiánya miatt van a forint drámai gyengülése és a tőzsdeindex zuhanása, és ezért fordulnak el Magyarországtól a befektetők is – mondta a KDNP elnöke.

    Semjén Zsolt beszédesnek nevezte az egész Simor-ügy történetét, mint mondta: tipikus esete annak, amikor a „bandatagok egymásnak esnek”. Eddig nem volt probléma Simor András ciprusi cége a miniszterelnök számára, ám amikor „egy félmondat erejéig kritizálta Gyurcsány Ferencet, (…) következett az orrba vágás, és nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc megíratta a Népszavában Simor Andrással szemben ezt a cikket” – jegyezte meg a pártelnök.

    A Népszava szombati számába vetette fel: lehet-e a jegybankelnök százszázalékos tulajdonában egy Cipruson bejegyzett, feltehetően off-shore cég. A lap arról is beszámolt, hogy a jegybankelnöknek van egy másik, Magyarországon bejegyzett, feleségével közös vállalkozása is. Az nem derült ki az MNB elnök vagyonnyilatkozatából – írta a lap –, hogy származott-e jövedelme a két cégből, illetve, hogy ezek egyáltalán működnek-e.

    Simor András jegybankelnök cége, a Trevisol Management Services Ltd. nem offshore társaság, hanem az EU egyik tagállamában, Cipruson bejegyzett normális, a helyi törvények szerint adózó vállalkozás – közölte másnap a hírre reagálva a MNB az MTI-vel. A nemzeti bank közleménye leszögezi: a ciprusi és a budapesti székhelyű cégek nem működik azóta, hogy Simor Andrást kinevezték jegybankelnöknek. Hozzátették: az MNB elnökének egyik cége sem pénzügyi intézmény vagy befektetési vállalkozás, így a nemzeti bankról szóló törvényben meghatározott összeférhetetlenség nem áll fenn.

    kdnp.hu