Betöréssorozat plébániák ellen

2009. március 20.
Ossza meg ismerőseivel!

    Február 8-án vasárnap sajnálatos eset történt Kalocsán – számolt be a portálnak Répási Tamásné, a rendőrkapitányság szóvivője, aki elmondta, hogy betörtek a Belvárosi Plébánia épületébe és onnan az elkövetők egymillió forint készpénzzel távoztak.

    „A bűnelkövetők azt a helyzetet használták ki, míg az atya a szentmisét tartotta a templomban, így senki sem tartózkodott a bűncselekmény időpontjában a plébánián, ahová lakatlevágás módszerével jutottak be.” – tájékoztatott a szóvivő.

    A páncélszekrényt is megrongálták, de ott semmit sem találtak, viszont miután átkutatták az épületet egymillió forint készpénzre bukkantak, amelyet magukkal is vittek.
    Répási Tamásné elmondta, hogy nem ez az első ilyen jellegű bűncselekmény a kapitányság területén, hiszen két héttel ezelőtt a hartai plébániára is betörtek a szentmise ideje alatt, ahonnan szintén készpénzt valamint egy aranyozott kelyhet vittek el, de Bács-Kiskun megye területén több hasonló eset is történt.

    Ezt erősítette meg dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek is, aki megkeresésünkre elmondta, hogy ebben az esztendőben, már a kilencedik eset volt, hogy az egyházmegye területén lévő plébániára betörtek. „Általában a szentmisék, az istentiszteletek időpontját szemelték ki, a bűncselekmény elkövetésére, mert ha nincs senki a plébánián, akkor zavartalanul lehet a rablóknak, betörőknek dolgozni. Általában a legbrutálisabb eszközökhöz folyamodnak, törnek, zúznak, szétszednek mindent, azért hogy hozzájussanak általában a pénzhez, vagy ha nagy értéket tulajdonítanak egyházi kincseknek, akkor azt is kutatják és keresik. Előbb utóbb rájönnek, hogy azok nem színaranyból vannak, és már előfordult az is, hogy az úton eldobálták ezeket az egyházi kegytárgyakat.” – nyilatkozta az érsek, aki hozzáfűzte, hogy megpróbálnak erős zárakkal, riasztóberendezéssel megelőzni az ilyen jellegű eseteket, de az igazi védekezés az volna, ha az emberek megtanulnák a magántulajdon tiszteletét, mások értékének megbecsülését. „Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik ezt elkövetik, nem igen jártak hittanra.” – mondta el az érsek.

    Répási Tamásné elmondta, hogy egyenlőre a rendőrség nyomozza a bűncselekmények szálait, keresi az összefüggéseket, minden kapitányság a saját illetékességi területén. Mindenki vizsgálódik, nyomokat értékel és remélhetőleg sikeres lesz a felderítés.

    A szóvivő elmondta, hogy a legrosszabb az, ha valakitől készpénzt visznek el, hiszen a kárpótlásra egyetlen megoldás kínálkozik, az úgynevezett állami kárenyhítés, amihez a Belvárosi Plébánia esetében is folyamodtak. „Ez annyit jelent, hogy az igazságügyi hivatal azonnali segélyt tud nyújtani azoknak a károsultaknak, akiket olyan módon károsítanak meg, hogy tényleg szinte egy fillérjük sem maradt a következő nyugdíjig vagy a következő fizetésig és gyakorlatilag nincs miből megéljenek. Erre találták ki ezt az azonnali pénzügyi segélyt.” – tájékoztatott a szóvivő, aki hozzáfűzte, hogy a bűncselekményt követő három munkanapon belül kell ezt igényelni egy formanyomtatványon, de ehhez a helyszínre kiérkező rendőrök tudnak segítséget nyújtani, náluk van ilyen adatlap, de ha ott nincs idő ezt tisztázni és kitölteni, akkor a rendőrségen a sértettek rendelkezésére állnak és segítenek az adatlap kitöltésében.

    A rendőrség a hasonló esetek megelőzése érdekében már többször felhívta a lakosság figyelmét, hogy mindenki védje az értékeit. Erre a leghatásosabb módszer, ha elektronikus riasztórendszerrel látják el az vagy ingatlanokat. A legbiztosabb módszer, ha a riasztó be van kötve egy figyelőszolgálathoz, legyen az rendőrség vagy egy civil biztonsági szervezet. Persze ennek is van módja, hogy ezt kijátsszák, hatástalanítsák, de sokkal kisebb az esélye annak, hogy betörjenek az épületbe mintha az semmilyen védelemmel nem rendelkezne.