Valódi pihenőnappá tennék a vasárnapot a kereszténydemokraták

2009. február 21.
Ossza meg ismerőseivel!

    A vasárnapi munkavégzést csak kivételesen, indokolt mértékben és esetekben, szűken értelmezve lehet elrendelni – ezt tartalmazza a munka törvénykönyvének módosítása, amelyet öt KDNP-s képviselő ezen a héten nyújtott be az Országgyűlésnek. Az új szabályozásban kimondanák azt is: a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül ötven százalékos bérpótlék, vasárnapi pótlék illeti meg.

    A többek között Semjén Zsolt és Harrach Péter által jegyzett indítvány azt kezdeményezi, hogy helyezzék hatályon kívül a munka törvénykönyvének azt a jelenlegi szabályát, amely munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén a heti pihenőnapok összevonásával is lehetővé teszi a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzést. Az indoklás szerint a heti pihenőnapok összevonásával vasárnap is elrendelhető munkavégzés lehetőségével a jogszabály jelenleg olyan széles körű felhatalmazást ad a jogalkalmazóknak, amely már gyakorlatilag megszünteti a vasárnapi munkavégzés kivételes jellegét, a vasárnapnak mint heti pihenőidőnek fő szabályát, és egyúttal sérti a munkavállalóknak az egységes heti pihenőnap biztosításához való alkotmányos jogát is.

    Az ellenzéki párt szerint a munkaszüneti napok esetében pontosan behatárolhatók azok a szolgáltatások, amelyekre az ünnepnapokon is szükség van. Vasárnap az végezhet munkát, aki a lakosság hétvégi pihenését közvetlenül szolgáló, különösen művészeti, kulturális, szórakozási, vendéglátási, sportolási igényeit kielégítő szolgáltatást nyújt, valamint az ezekkel szorosan összefüggő – előre el nem készíthető – terméket állít elő, vagy a kereskedelmi törvényben meghatározottak szerinti kereskedelmi szolgáltatást nyújt, illetve az élet, az egészség, a testi épség, továbbá a vagyontárgyak védelmét biztosítja. Azoknak, akik vasárnap is végezhetnek munkát, havonta legalább egy vasárnapot ki kell adni pihenőnapként – javasolják a KDNP-s politikusok.

    Az új szabályozásban kimondanák azt is: a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül ötvenszázalékos bérpótlék, vasárnapi pótlék illeti meg. A jogszabálymódosítás 2010. január 1-jétől lépne hatályba. A KDNP 2007 júniusában kezdett el a szabad vasárnap mellett kampányolni, ehhez kapcsolódóan adták ki a “Szabad vasárnap chartát”, amelyhez 12 civil szervezet csatlakozott és mintegy hétezer magánszemély írta alá. Az ellenzéki párt kérte az Alkotmánybíróságtól a Munka Törvénykönyvének szerinte alkotmányellenes passzusainak hatályon kívül helyezését.

     
    (MTI)