Áfacsökkentést az alapvető élelmiszereknél!

2009. február 13.
Ossza meg ismerőseivel!
    A KDNP és a Fidesz közös törvényjavaslatában áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszereknél – mondta Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

    Az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentése a szegény családokban mintegy havi négyezer forint megtakarítást jelentene – fogalmazott a politikus.

    Kiemelte: a miniszterelnök azt mondta, hogy megoldhatatlan problémát jelentene a több áfakulcs, azonban Magyarországon is vannak már olyan dolgok, mint például a fehér bot, vagy a kotta, amelyek az ötszázalékos áfakulccsal adóznak.

    Az EU több tagállamában az alapvető élelmiszerek más áfakulcs alá esnek, mint a luxuscikkek – jelentette ki.

    Hangsúlyozta: a kormányfő által hétfőn bejelentett áfaemelés tovább drágítja az alapvető élelmiszeripari cikkeket, ami drámai hatású lehet. Hozzátette: Magyarországon a szociológusok szerint közel hárommillió ember él a szegénységi minimum körül, vagy az alatt.

    Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra is: az Európai Unióban Magyarországon a második legmagasabb az áfa szintje.

    A párt elnöke kiemelte: Fidesszel közös javaslatukat már február 12-én benyújtották a parlamentnek.

    Kérdésre válaszolva közölte: pártja támogatja a kormányfő azon kezdeményezését, hogy nyolcvan százalékban magyar árut lehessen kapni a boltokban. Hozzátette: ő maga ezt a javaslatot a parlamentben már többször felvetette, azonban a kormány módszerei a magyar áruk árusításának ösztönzésére a “jámbor buzdítás” kategóriájába tartoznak.

    Hangsúlyozta azt is: át kell gondolni a multinacionális cégek profitkivitelét az országból.

    Semjén Zsolt hétfőn a parlamentben jelentette be, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentését javasolja.

    (MTI)